Czy suplementacja witaminy D może być istotna w przebiegu cukrzycy typu II ?

Cukrzyca typu II jest coraz powszechniejsza. Liczba diabetyków w Polsce stale rośnie. Obecnie u blisko 3 milionów osób zdiagnozowano cukrzycę. Równocześnie szacuje się, że kolejne 5 milionów może mieć stan przedcukrzycowy. Dane te są niepokojące, zwłaszcza że z roku na rok liczby są coraz większe. Osoby dotknięte tym problem powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie, przestrzegając zaleceń lekarza. Według najnowszych doniesień naukowych do terapii warto włączyć również suplementację witaminą D. Jakie korzyści płyną z jej przyjmowania przez osoby z cukrzycą typu II? Zachęcamy do lektury. 

 

Czym jest cukrzyca typu II?

Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, a jej patogeneza jest złożona, wieloczynnikowa i nie do końca poznana. Cukrzyca typu II występuje u ponad 90% diabetyków. Niezależnie od przyczyny cukrzyca typu II objawia się zaburzeniami w wydzielaniu insuliny lub insulinoopornością komórek ciała. W części przypadków wymienione nieprawidłowości mogą występować jednocześnie.

Problemy z wydzielaniem odpowiednich ilości insuliny związane są z nieprawidłowym funkcjonowaniem komórek β wysp trzustkowych. Insulinooporność związana jest ze zmianami w metabolizmie węglowodanów, a konkretnie glukozy. Efektem zaburzeń występujących w cukrzycy typu II jest przewlekła hiperglikemia. Brak leczenia oraz odpowiedniej diety będzie ją pogłębiał. Jest to stan niezwykle niekorzystny dla organizmu, który może wiązać się z uszkodzeniem, zaburzeniem funkcji, a nawet niewydolnością narządów.

Podczas hiperglikemii najbardziej narażone narządy to oczy oraz nerki. Może ona prowadzić do retinopatii oraz nefropatii cukrzycowej. Uszkodzenia mogą dotyczyć również układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.

Suplementacja witaminy D w przebiegu cukrzycy typu II

W ciągu ostatnich lat powiązano niedobory witaminy D ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń metabolicznych prowadzących do insulinooporności, nietolerancji glukozy, dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, otyłości. W wyniku tych zaburzeń może dojść do rozwoju cukrzycy typu II oraz zawału mięśnia sercowego.

Witamina D a zapobieganie cukrzycy

Witamina D warunkuje prawidłowy metabolizm glukozy w organizmie oraz właściwą sekrecję insuliny. Pozwala to nie tylko na zapobieganie cukrzycy, ale również jej ustabilizowanie, gdy zostanie już zdiagnozowana. W badaniach naukowych udowodniono, że nawet niewielkie zwiększenie podaży kalcyferolu – od 5 mg/d (200 IU/d) do 12.5 mg/d (500 IU/d) – wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II aż o 13%. Aktywne metabolity witaminy D wpływają bowiem na poprawę funkcjonowania komórek β wysp trzustkowych, unormowanie wydzielania insuliny, a także zwiększenie wrażliwości komórek ciała na jej działanie. Zwiększenie insulinowrażliwości związane jest z regulacją ekspresji genów receptorów insuliny przez 1,25-dihydroksywitaminę D oraz usprawnienie transportu glukozy do mięśni.

Badania potwierdzające pozytywny wpływ witaminy D

W celu potwierdzenia korzystnego działania witaminy D w przebiegu cukrzycy typu II wykonano metaanalizę dostępnych badań naukowych. Przeanalizowano 24 badania z całego świata wykonane w latach 2009-2016. Okres poszczególnych badań trwał od 2 do 12 miesięcy. Na podstawie ich wyników stwierdzono, że witamina D istotnie zwiększa wrażliwość komórek ciała na działanie insuliny, poprawia pracę komórek β wysp trzustkowych oraz powinna być włączona do terapii osób z cukrzycą typu II.

Na podstawie analizy zasugerowano też, że dawka suplementacyjna powinna być na poziomie co najmniej 100 µg/d (4000 IU/d). Jest to wartość dwukrotnie wyższa od dawek zalecanych zdrowym osobom dorosłym. Należy jednak pamiętać o tym, że osoby z cukrzycą typu II często cierpią na nadwagę i otyłość, które zmniejszają wykorzystanie witaminy D przez organizm. Z tego względu dawkę witaminy D u osób z cukrzycą powinien ustalić lekarz prowadzący nie tylko na podstawie wyników wykonanych badań, ale również z uwzględnieniem masy ciała pacjenta, wykonywanego zawodu oraz szerokości geograficznej.

Prognozy International Diabetes Federation

Włączenie suplementacji witaminą D do terapii cukrzycy typu II przynosi realne korzyści i nie warto zwlekać z jej wprowadzeniem. Podobne korzyści zaobserwują osoby z podejrzeniem lub będące w grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy. Według prognoz International Diabetes Federation do 2025 roku odsetek osób z cukrzycą znacznie wzrośnie i będzie dotyczył w głównej mierze osób zamieszkujących półkulę północną. Dbając o własne zdrowie, wykonując regularne badania lekarskie i stosując suplementację witaminy D, możesz ochronić siebie oraz bliskich.

 

 

Literatura:
  1. Bland R, Markovic D, Hills CE, Hughes SV, Chan SL, Squires PE, Hewison M. Expression of 25-hydroxyvitamin D3-1-hydroxylase in pancreatic islets. J Steroid Biochem Mol Biol 2004; 89-90: 121-25.
  2. Botella-Carretero JI, Alvarez-Blasco F, Villafruela JJ, Balsa JA, Vázquez C, Escobar-Morreale HF. Vitamin D deficiency is associated with the metabolic syndrome in morbid obesity. Clin Nutr 2007; 26: 573-80.
  3. Chagas CE, Borges MC, Martini LA, Rogero MM. Focus on vitamin D, inflammation and type 2 diabetes. Nutrients. 2012; 4(1): 52-67.
  4. Chiu KC, Chu A, Go VL, Saad MF. Hypovitaminosis D is associated with insulin resistance and â cell dysfunction. Am J Clin Nutr 2004; 79: 820-25.
  5. Esser N, Legrand-Poels S, Piette J, Scheen AJ, Paquot Inactivation of the human insulin receptor gene by 1,25-dihydroxyvitamin D(3). Cell Biochem Funct. 2002; 20(3): 227-32.
  6. Hewison M. An update on vitamin D and human immunity. Clin Endocrinol (Oxf). 2012; 76(3): 315-25.
  7. Liu S, Song Y, Ford ES, Manson JE, Buring JE, Ridker PM. Dietary calcium, vitamin D and the prevalence of metabolic syndrome In middle-aged and older U.S. women. Diabetes Care 2005; 28: 2926-32.
  8. Mitri J, Muraru MD, Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. Eur J Clin Nutr. 2011; 65(9): 1005-15.
  9. Nowakowski A. Zasady leczenia cukrzycy typu 2. Borgis – Medycyna Rodzinna 3/1999, s. 7-11
  10. Pittas AG, Lau J, Hu FB, Dawson-Hughes B. The role of vitamin D and calcium in type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2007; 92: 2017-29.

 

02 sierpnia 2017

Copyright © 2017 : Krawnet

Dostępność produktu

 

System do monitorowania stężenia glukozy Cera-Chek 1Code jest dostępny na terenie całego kraju. Pacjenci, którzy rozpoczynają terapię mogą otrzymać system Cera-Chek 1Code w aptece podczas realizacji pierwszej recepty na paski Cera-Chek 1Code. System Cera-Chek 1Code można również zakupić, w przystępnej cenie w sklepach zaopatrzenia medycznego.

Refundacja

 

Testy paskowe Cera-Chek 1Code znajdują się na liście leków refundowanych z dnia 01.05.2018 r w cenach:

- 30% odpłatności - 11,31 pln,

- ryczałt - 3,20 pln

 

Kontakt

 

Infolinia 800 401 061
pon-pt, godz 8.00-16.00 połączenie bezpłatne

Pomoc techn. 12 345 06 14
pon-pt, godz 8.00-16.00
koszt połączenia zgodnie z taryfą operatora