Jak prawidłowo wykonywać pomiar glikemii

Cukrzyca-jako zespół chorób metabolicznych jest stanem, w którym organizm nie może utrzymać na odpowiednim poziomie stężenia glukozy we krwi na skutek zbyt małego wydzielania insuliny w trzustce lub/i  nieprawidłowego dzistałania tego hormonu w tkankach (insulinooporność),

         Cukrzyca typu 2 stanowi średnio około 80-90% wszystkich przypadków cukrzycy i jest związana z otyłością i insulinoopornością, do której przyczynia się siedzący tryb życia, niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej czyli  rozwój cywilizacji. Często ma skryty początek, stąd u większości osób w momencie rozpoznania choroby, występują już powikłania schorzenia dotyczące naczyń krwionośnych: choroba niedokrwienna serca ,niedokrwienie CUN, choroba niedokrwienna kończyn dolnych, pogorszenie funkcji wzroku oraz funkcji nerek.

Ujawnia się zwykle u osób po 45r. życia i wcześniej. Jej rozwojowi sprzyjają czynniki ryzyka: (otyłość, zła dieta, NT, brak aktywności fiz., dziedziczenie).

 

        Objawy: zwiększone pragnienie

                      częste oddawanie moczu

                      senność, osłabienie

                      pogorszenie wzroku

                      zakażenia skóry i jamy ustnej

                      niegojące się rany

                      spadek  wagi

 

 

Prawidłowa glikemia na czczo wynosi 70-99mg/dl (zalecenia diabetologiczne 2014)

Hipoglikemia <70 md/dl

 

            Samokontrola standardowa polega na wykonywaniu pomiarów na czczo i 2 godz. po głównych posiłkach oraz indywidualnie przed posiłkami, w nocy między 2-4 godz., a także przy dodatkowych infekcjach.

 

 

             Pomiaru dokonujemy glukometrem spełniającym normy ISO,

palec powinien być umyty ciepłą wodą z mydłem, osuszony.

Nakłuwamy boczną część opuszki palca nie wyciskając krwi. Używamy właściwych dla danego urządzenia pasków z datą ważności, z zamkniętej fiolki.

Ręce osuszamy jednorazowym, czystym ręcznikiem.  Igła przeznaczona do nakłucia powinna być jednorazowa. Odpady utylizujemy wg. procedur do odpowiednich pojemników.

Sprzęt powinien być co pół roku sprawdzany w poradni diabetologicznej na  płynach kontrolnych.

Glukometr przechowujemy w temp. pokojowej, w warunkach suchych, nie dopuszczając do uszkodzeń mechanicznych.

Aparat do pomiaru cukru we krwi powinien być przeznaczony dla jednej osoby by móc sprawdzić w menu wcześniejsze pomiary.

Różnice w pomiarach glikemii są dopuszczalne w granicach  ok 15% jeżeli pomiar dokonywany jest jednocześnie.

Każde następne badanie, wykonywane w innym odstępie czasowym może się różnić wynikiem.

Badania cukru na glukometrze powinno robić się na jednym sprzęcie bez porównywania w stosunku do innych producentów.

Paski testowe różnych firm mają inne odczynniki i w różny sposób  rozpoznają glikemię.

Fiolki z paskami pozostawiamy zamknięte, a paski testowe wyjmujemy czystą, suchą ręką bezpośrednio przed badaniem.

Nie przechowujemy zużytych pasków z czystymi.

        

 

   

 

08 września 2017

Copyright © 2017 : Krawnet

Dostępność produktu

 

System do monitorowania stężenia glukozy Cera-Chek 1Code jest dostępny na terenie całego kraju. Pacjenci, którzy rozpoczynają terapię mogą otrzymać system Cera-Chek 1Code w aptece podczas realizacji pierwszej recepty na paski Cera-Chek 1Code. System Cera-Chek 1Code można również zakupić, w przystępnej cenie w sklepach zaopatrzenia medycznego.

Refundacja

 

Testy paskowe Cera-Chek 1Code znajdują się na liście leków refundowanych z dnia 01.05.2018 r w cenach:

- 30% odpłatności - 11,31 pln,

- ryczałt - 3,20 pln

 

Kontakt

 

Infolinia 800 401 061
pon-pt, godz 8.00-16.00 połączenie bezpłatne

Pomoc techn. 12 345 06 14
pon-pt, godz 8.00-16.00
koszt połączenia zgodnie z taryfą operatora